nedeľa 19. júla 2015

Britský princ z Walesu Charles má vo svojej záhrade poklad z nášho regiónu

Brestová minialej v Žiari nad Hronom



  Následník britského trónu princ Charles, najstarší syn britskej kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa má od svojej návštevy Slovenska v roku 2000 k nášmu stredoslovenskému  veľmi dôverný vzťah. Vybudoval si ho počas dvojdňovej oficiálnej návštevy, ktorá sa konala na pozvanie vtedajšieho slovenského prezidenta Rudolfa Šustera. Vďaka jeho špecifickým záujmom a netradičným aktivitám, mala aj osobitný charakter. Slovenskí hostitelia pre princa z Walesu, ktorý predsedá desiatkam organizácií, zaoberajúcich sa najmä ochranou životného prostredia, architektúrou a charitou, pripravili na strednom Slovensku prehliadku kostolíka v Zolnej pri Zvolene a Ponikách, pričom pridali aj prechádzku Badínskym pralesom, kde v gumákoch s dáždnikom nad hlavou strávil asi hodinu. Následníka trónu nadchli úspechy slovenských lesných odborníkov, ktorí ho pralesom sprevádzali a prial si, aby prispeli radami pri zalesňovaní a obnove pôvodnej vegetácie v jeho krajine. Vyše štvorhodinový pobyt  na strednom Slovensku ukončil následník britského trónu prehliadkou Badínskeho pralesa, ktorého poloha ja situovaná do Kremnických vrchov
Badínsky prales
 Pôvodná rozloha bola 20,51 ha, no neskôr bolo územie rozšírené na dnešných 30,70 ha. V roku 1994 získal prales štatút národnej prírodnej rezervácie, pretože je pozostatkom pôvodných prirodzených karpatských lesov. Pralesovitá jedľová bučina s prímesou smreka, javora, jaseňa a bresta je zaujímavá výskytom mohutných jedlí bielych (200 – 400 ročných, najvyššia má výšku 46 m a obvod kmeňa 553 cm) a bukov lesných (obvod kmeňa 496 cm). Prechádzka v tieni týchto mohutných stromov je nezabudnuteľným zážitkom, málokde máte možnosť vstúpiť do pôvodného prastarého lesa nedotknutého ľudskou činnosťou.
Možno medzi najzaujímavejšie druhy stromov patrí brest väzový, ktorý sa stal ohrozeným druhom tu má početné zastúpenie. Je to monumentálny listnatý strom. Určite tento bol naj zaujímavejší aj pre princa Charlesa, hlavne preto, že tento vo Veľkej Británii je na vyhynutí, následkom hubových chorôb prinesených do V. Británie. Niekoľko sadeníc okolo 50 mladých stromov preto si do rodného Anglicka odniesol aj princ Charles. Prales je domovom mnohých chránených druhov nielen flóry, ale aj fauny (rys ostrovid, mlok karpatský, fúzač alpský…).
  Ešte taká slovenská zaujímavosť princ určite nerátal s tým, že v pralese ho budú učiť Slováci hrať na fujare. Túto možnosť mu ponúkol 82-ročný Ján Mikuš zo Zvolena, ktorý tento hudobný nástroj pre následníka britského trónu zhotovil. Ako J. Mikuš uviedol, bol veľmi milo prekvapený schopnosťou princa správne sa chopiť nástroja. "Hneď rozlíšil, kde treba pridržať dierky, aby vylúdil určité tóny. O hru na fujare sa veľmi zaujímal a ak by sa tomu venoval aktívne, isto by sa naučil hrať veľmi rýchlo," dodal Zvolenčan, ktorý dlhé roky pracoval vo Výskumnom ústave lesného hospodárstva.
   Teraz niekoľko informácií k sadeniciam Bresta väzového, celú túto akciu sprostrekovávala Lesnícka fakulta TU Zvolen, menovite Prof. Viliam Pichler /jeho rodičia pochádzajú z Horných Opatoviec/ a ten sa bol aj o nejaké tri roky /žiaľ nezapamätal som si presný dátum/, pozrieť u princa, ako sa brestom darí, pamätám si v tom čase som mal s profesorom Pichlerom intenzívny komunikačný vzťah a ten mi podal informáciu, že brestom sa darí vynikajúco.
    Teraz by som prešiel na realitu po 15 rokoch. Nedávno v júni 2015 sa vrátil z návštevy Veľkej Británie pán prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a pri stretnutí s princom Charlesom mu tento oznámil, že pestuje slovenské stromčeky, dostal ich zo Zvolena, vo Veľkej Británii ,im hrozí vyhynutie a on ich pestuje vo svojej záhrade. Tak to je vlastne ten poklad z nášho regiónu.
Sú vysadené nejaké bresty aj v našom meste ?
Skupina brestov horských v Žiari nad Hronom

Naše mesto keby sme posudzovali podľa sortimentu vysadených stromov tak je to botanická záhrada, alebo neúplné arborétum a tak samozrejme sú tu aj bresty, brestová aleja sa nachádza  na Jiráskovej ulici, pre lepšiu orientáciu na konci budovy Pošty. Jedná sa typ bresta horského a niekoľko fotografií uvádzam, ako ilustračné, Je tam deväť brestov vysadených do formy aleje, ale žiaľ veľmi blízko seba, už dnes sú to mohutná stromy, ale ten chládok, ktorý vytvárajú ten je neskutočný. Ohmatajte si aj drapľavý povrch listov týchto stromov, asi sa proti niečomu bránia.       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára